• Share

Hora Unirii cuprinde tara: 1 decembrie festiv cu parade militare si artificii, de la Alba Iulia pana la Iasi

Hora Unirii cuprinde tara: 1 decembrie festiv cu parade militare si artificii, de la Alba Iulia pana la Iasi

 

Ce-ati zice de posibilitatea unui 1 decembrie petrecut departe de Bucuresti? In caz ca ajungeti prin diverse orase ale tarii, nu plecati oricum la drum, ci stiind cum s-au pregatit Alba Iulia, Timisoara ori Iasul sa intampine Ziua Nationala. Iar daca sunteti deja acasa, nu va mai ramane decat sa iesiti in oras si sa va bucurati de festivitati.

 

 

1 decembrie tara 2013

 

 

Alba Iulia

 

Vom incepe cu cel mai special oras al tarii in aceasta perioada a anului, Alba Iulia, unde acum 95 de ani, in 1918, se infaptuia Marea Unire. Daca veti fi prezenti, veti putea sarbatori sub egida Festival de Romania, care in zilele de 30 noiembrie si 1 decembrie va incerca sa satisfaca toate gusturile cu un program cultural-artistic.

 

Pe 30, cel mai importat eveniment din program este inaugurarea Laturii de Vest a Cetății Alba Carolina (12.30). Se va putea face un tur ghidat gratuit al Cetății Alba Iulia, vor fi spectacole de teatru pentru copii, iar seara se vor aprinde luminile festive de Sarbatori.

 

Ziua de 1 decembrie va debuta cu ceremonialul militarsi va continua in Piata Cetatii cu un concert de muzica populara sustinut de orchestra maestrului Nicolae Botgros, concert Vama si, de la ora 22.00, un foc de artificii.

 

 

Timisoara

 

Si la Timisoara ziua de 1 decembrie va avea un program generos cu parada militara, expozitii, targuri traditionale si foc de artificii. De la ora 17.00 puteti asculta in Piata Victoriei muzica de fanfara, la concertul sustinut de Timisoara Big Band, iar de la ora 20.30 se vor auzi ritmuri de electroswing, la concertul Alice Francis.

 

 

Cluj-Napoca

 

Daca veti fi la Cluj si veti trece de 1 decembrie prin Piata Unirii, veti avea parte de un spectacol folcloric cu nume sonore ale genului: Sava Negrean Brudaşcu, Aurel Tămaş, Dumitru Fărcaş, Dinu Iancu Sălăjanu, Maria Lobonţ etc. Iar daca veti mai rezista pana la ora 20.00, in Piata Avram Iancu se vor dezlantui focurile de artificii.

 

 

Sibiu

 

Nici la Sibiu nu vor fi uitate traditiile. Pe 1 decembrie de la ora 14.45 sibienii sunt invitati la Sala Polivalentă Transilvania pentru a se bucura de spectacolul Noi suntem români! Vor rasuna cântece patriotice dar si cântece şi dansuri populare româneşti. Printre artistii prezenti: Nicolae Furdui Iancu, Nicoleta Voica, Aneta Stan, Laura Lavric, Orchestra Lăutarii din Chişinău, Grupul Iza din Maramureş etc.

 

Iasi

 

La Iasi ziua de 1 decembrie va debuta pe ritmuri populare cu Irina Loghin, Maria Dragomiroiu, Maria Ghinea sau Mioara Velicu. Strada Lapusneanu se va transforma in sala de mese pentru cele 7.500 de portii de fasole cu carnati care-i vor astepta pe ieseni. Iar focurile de artificii nu vor lipsi pe inserat nici din Moldova.

Distribuie