• Share

Intre arta si pericol: Foste fabrici din Bucuresti devenite huburi creative

Intre arta si pericol: Foste fabrici din Bucuresti devenite huburi creative

 

Patrimoniul industrial a inceput sa fie recucperat si la noi in ultimii ani din perspectiva unui trend global al reconversiei unor spatii generoase si semi-abandonate care au devenit, in mod special, locuri unde tinerii isi exprima creativitatea, hub-uri culturale si prilejuri de intalnire si interactiune.

 

fabrici hub cultural 2015 

 

E drept ca multe dintre ele au redevenit functionale cu o interventie minima in zona consolidarii sau a normelor de siguranta, dar avem si exemple pozitive si ne imaginam ca in Bucurestiul anilor viitori vom iesi sa ne bucuram de evenimente in spatii securizate si echipate corespunzator pentru a ne simti in siguranta.

 

Nod makerspace

 

Cel mai mare hub creativ din tara, Nod makerspace pune la dispozitia celor interesati spatiu de lucru dar si instrumentele necesare pentru a mesteri in cei 700 de mp ai halei fostei fabrici Industria Bumbacului de pe Splaiul Unirii. Mobilierul minimal creat in-house, iar zona de relaxare si atmosfera creativa fac din Nod Makerspace una dintre cele mai originale reconversii de acest gen.

 

 

Form


Intr-o fosta fabrica de gheata, pe Vasile Lascar, s-a conturat in aceasta vara un nou bistro al orasului, un restaurant fusion, asa cum spun ei, “dotat” cu o gradina, dar si un spatiu de concerte. Sa vedem cu ce  ne mai surprind pe viitor.

 

 

Halele Carol

 

Proiect de reconversie al vechilor spatii industriale cu valoare istorica ale fabricii Hesper intiat de Zeppelin si Eurodite, Halel Carol se doresc a deveni un centru cultural si de evenimente care sa anime partea de sud a orasului.

 

 

Fabrica de pensule, Cluj

 

Un exemplu asemanator din tara este Fabrica de pensule din Cluj, unul dintre cele mai vechi si mai prolifice artistic spatii culturale conturate intr-o fosta fabrica. Este un spatiu pe unde a trecut inclusiv unul dintre cei mai apreciati pictori romani contemporani, Adrian Ghenie.

Distribuie