• Share

La cinema: retrospectiva filmelor romanesti ale anului

La cinema: retrospectiva filmelor romanesti ale anului

 

Toamna nu a fost parca nicicand mai bogata in premiere cinematografice romanesti. Ca sa nu mai vorbim despre intregul an 2013, care inca mai sta sub semnul mult-premiatului Pozitia Copilului. De la filme de autor cu pretentii si sanse la premii de festival, pana la productii pentru marele public, peisajul cinematografic este din ce in ce mai divers si mai complex.

 

Daca nu ati apucat sa le vedeti, mergeti la cinema, fie si numai din curiozitate. Veti fi impresionati, surprinsi, incantati, uimiti, dar in majoritatea cazurilor nu veti parasi sala fara sa aveti chef de o discutie incinsa sau fara sa vreti sa sunati un prieten.

 

 

pozitia copilului peter calin netzer

 

 

Dupa reusita remarcabila din februarie, cand a castigat Ursul de Aur la Berlin, filmul lui Călin Peter Netzer, Pozitia Copilului ne-a cucerit pe toti, devenind filmul romanesc cu un remarcabil succes la public dar si cele mai bune incasari din ultimii 20 de ani. Echipa Netzer-Luminita Gheorghiu a mai dat o noua lovitura recent la FIFF Namur cand a castigat Le Bayard d'Or pentru cel mai bun film si interpretare feminina. Si cursa nu e nici pe departe terminata, pentru ca Pozitia Copilului este in lupta la Oscar pentru cel mai bun film strain. Productia analizeaza fara menajamente o generatie inca in deriva si nuantele legaturii parinti-copii care frizeaza bolnaviciosul. (citeste recenzia)

 

 

Regizori consacrati, noi productii

 

cand se lasa seara peste bucuresti porumboiu

 

 

Stere Gulea a revenit pe ecrane cu o formula care de multe ori i-a asigurat reusita – o ecranizare plus actori de calibru. De data aceasta a fost vorba despre romanul lui Dan Lungu, Sunt o baba comunista, care a dat si titlul filmului plus Luminita Gheorgiu pe care nu gresim deloc daca o numim actrita anului 2013. O pendulare intre un trecut pe care unii il mai privesc inca nostalgic si un prezent sub semnul capitalismului care nu a reusit sa ne convinga prea tare.

 

Nici noua si mult-asteptata productie a lui Corneliu Porumboiu, Cand se lasa seara peste Bucuresti sau Metabolism, nu a adus prea multe aplauze la scena deschisa. Un film endoscopic si introscopic care ataca o tema mai putin atinsa de regizorii romani, un film despre film si maruntaiele lui. (citeste recenzia)

 

 

Debuturi explozive in lungmetraj

 

love building iulia rugina

 

 

Adevaratele si pe alocuri delicioasele surprize din aceasta toamna apartin debutantilor. Unii dintre ei au deja state vechi si premii serioase pentru scurt-metrajele realizate. Un alt semn sanatos pentru industria de film romanesc este diversitatea acestora, atat ca teme ori procede folosite, dar si ca public tinta caruia se adreseaza.

 

O echipa independenta si unii dintre cei mai indragiti actori din noua generatie (Dragos Bucur, Dorian Boguta si Alexandru Papadopol) reusesc o comedie spumoasa in regia Iuliei Rugina intr-un adevarat Love Building – o tabara de vindecare a sufletelor ranite si a cuplurilor cu probleme in amor.

 

Un alt film pentru marele public este Roxanne, debutul lui Valentin Hotea o poveste de dragoste si ura familiala in care Serban Pavlu si Valeria Seciu izbutesc roluri consistente. (citeste recenzia)

 

Un debut aparte il marcheaza filmul lui Bogdan Mustata, Lupu, o invartire in spirala prin mintea si amintirile unui adolescent, Lupu in lupta cu propriile angoase, cu prima iubire si cu amintirile. Plus un frumos portret (mai ales) de camera al Bucurestiului. (citeste recenzia)

 

Am lasat pentru final ceea ce consideram a fi cele mai spectaculoase si promitatoare debuturi in lungmetraj din acest an. Primul ii apartine basarabeanului Igor Cobileanski si ne poarta peste Prut, La limita de jos a cerului, un film ca o gura proaspata de oxigen si vitalitate. Dialoguri inteligente, personaje memorabile (sa-l retinem pe simpaticul Gasca -Sergiu Voloc), cadenta impecabila. (citeste recenzia)

 

Ce-l de-al doilea ne transpune in realitatea satului romanesc cu o finete si o picturalitate remarcabile. Este vorba despre un film facut la Giurgiu, produs de Tudor Giurgiu si regizat de Tudor Cristian Jurgiu. Dincolo de simpaticul coincidentei, Cainele Japonez este un film de o impresionanta maturitate si finete a camerei, cu un personaj de o mare greutate jucat de Victor Rebengiuc. (citeste recenzia)

 

Va urma... 

Distribuie