• Share

Bibliotecile orasului: unde putem citi si de unde imprumutam carti

Bibliotecile orasului: unde putem citi si de unde imprumutam carti

 

In lupta internet-print a ultimilor ani, continuam sa ne incapatanam sa citim. Dincolo de comoditatea fotoliului de acasa, exista inca un public de biblioteca, fie ca vorbim despre imprumut sau de salile de lectura. Elevii, studentii, profesorii sau cercetatorii se incadreaza in randurile celor carora le mai place inca sa iasa din casa pentru a merge la biblioteca. Este in continuare un privilegiu, de cele mai multe ori gratuit, al accesului la carte si informatie, asa ca hai sa vedem unde putem face asta in oras.

 

 

Biblioteca Nationala a Romaniei

 

biblioteca nationala

 

 

Vestigiile livresti ale patriei s-au mutat intr-un nou sediu de beton si sticla pe Bulevardul Unirii. Un permis la Biblioteca Nationala se face gratuit, pe baza cartii de identitate sau a pasaportului si se vizeaza anual; mai nou, si-au dezvoltat si o sectiune de Biblioteca digitala.

 

Programul sălilor de lectură: luni – vineri: 10.00 – 18.00; sâmbăta şi duminica inchis.

 

 

Biblioteca Academiei

 

La Biblioteca Academiei veti gasi nu mai putin de 14.000.000 de tiluri, impartite generic in trei categorii: Catalogul cărţilorCatalogul publicaţiilor periodiceCataloagele colecţiilor speciale. Aici veti avea ocazia sa descoperiti si o serie de manuscrise si carti rare, majoritatea donatii. Printre ele, scrierile lui N. Balcescu sau corespondenta lui Nicolae Iorga. In afara de un act de indentitate (CI, legitimatie de elev/student), pentru inscriere mai sunt necesare si 2 fotografii tip buletin.

 

Sala de lectura este deschisa de la 8.00 la 20.00.

 

 

Biblioteca Metropolitana

 

biblioteca metropolitana

 

 

Are sedii in toate sectoarele capitalei si sedii speciale de carti pentru copii. Inscrierea este tot gratuita dar pentru a avea acces e musai sa aveti buletin de Bucuresti. Si daca ne gandim ca bazele i-au fost puse in secolul XIV, nu putem decat sa ne bucuram ca rezista si in zilele noastre. In caz ca salile de lectura va trezesc amintiri neplacute din scoala, va puteti baza pe sectia de imprumut. E bine de stiut si ca in sectorul 2, Biblioteca are o filiala pentru nevazatori si ambliopi.

 

Programul variaza in functie de filiala, dar la sediul central, Mihail Sadoveanu, este deschis si sambata intre orele 9 – 13.00.

 

 

Biblioteca Centrala Universitara

 

La BCU puteti inchiria chiar si laptopuri. Dar permisul se face aici contra cost. Pentru studenti, profesori sau doctoranzi tariful este de 25 lei/eliberare permis si 10 lei/viza anuala. De asemenea, un permis de o zi costa 5 lei. Si aici exista carte rara si documente pretioase, inclusiv scrisori semnate M. Kogălniceanu, Regina Maria sau Noica.

 

In general, programul salilor de lectura este 9.00 - 19.00, acesta modificandu-se in timpul vacantelor dar si al sesiunilor de examene.

 

 

Biblioteca alternativa (Claca)

 

centrul claca

 

Este o bliblioteca alternativa, asa cum ii spune si numele, de unde unde puteti imprumuta peste 1000 de carti si reviste din domenii precum antropologia, beletristica, sociologia, miscarile sociale, arta etc. Accepta donatii si, incepand cu aceasta primavara, functioneaza in cadrul centrului CLACA (Strada Gh. Mandrea 4) unde ideile si dezbaterile sunt la ele acasa. Program: miercuri – duminica: 17.00-20.00; luni-marti: inchis.

Distribuie