• Share

Ce primesti daca mergi la Whisky Fest 2016, in Bucuresti

Ce primesti daca mergi la Whisky Fest 2016, in Bucuresti

Whisky Fest 2016 este evenimentul weekendului, mai ales daca ne place sa participam la actiuni care implica alcool de calitate. Noi, romanii, iubim whisky-ul de ceva vreme. Generatii intregi l-au baut primit „pe sub mana”, asa ca o sticla plina de aceasta licoare de calitate a fost ani buni o moneda de schimb valoroasa. Din pacate, nu suntem cunoscatori fini a acestei bauturi asa ca un festival dedicat ei este ocazia perfecta sa o intelegem. Suntem din ce in ce mai deschisi catre calitate si asta se vede in multele evenimente dedicate bunului-gust din ultima vreme: Burger Fest, Bucharest Street Food Festival, Bucharest Craft Beer Festival, etc..

Asa ca, dus de val si dornic de a intelege mai bine whisky-ul si festivalul dedicat lui, Orasul Meu a vorbit cu Dragos Gurarosie, organizator al evenimentului.

Orasul Meu: De ce un festival dedicat acestei bauturi cand majoritatea romanilor beau whisky-cola sau, mai rau, cu energizante?

Dragos Gurarosie: In Romania se bea mult blended whisky si bourbon, prin urmare mai putin single malt. Ne dorim sa aratam romanilor cat de diversificata este aceasta industrie si – de ce sa n-o spunem – vrem sa si incercam sa educam gusturile. In plus, participarea la un astfel de eveniment, chiar este o experienta!

OM: Cum ar trebui de fapt sa fie savurat un pahar de whisky?

DG: Ideal ar fi sa ai un pahar Glencairn, pahar special care iti permite sa simti toate notele si aromele bauturii. Daca vrei sa simti toate aromele, poti pune un strop de apa, iar daca il vrei mai rece, folosesti pietre speciale tinute in prealabil la rece.

OM: Care e diferenta intre whisky, scotch si bourbon?

DG: Whisky este o denumire generica pentru distilatele din cereale, scotch este doar acel whisky distilat in Scotia in principal din orz si maturat minim 3 ani si o zi in butoaie de stejar tot in Scotia. Bourbonul este distilatul produs in SUA din cereale cu minim 51% porumb. Orice bourbon este american dar nu orice whisky american este bourbon.

OM: Ce marci de whisky se beau in Romania?

DG: In cadrul festivalului vom vedea ce prefera romanii si mai ales daca sunt dispusi sa experimenteze arome noi si sofisticate. In general, romanul are acces cam la toate marcile.

OM: Cum ar trebui sa alegi marca de whisky pe care sa o bei?

DG: In primul rand trebuie sa te informezi, sa mergi pe la degustari si sa-ti gasesti aroma preferata. Gustul poate fi light, floral, fructat sarat sau afumat. Alte criterii sunt varsta si, din pacate, pretul.

OM: Cum se pastreaza acasa aceasta bautura?

DG: Dupa imbutelierea in sticle, toate procesele de maturare se opresc, astfel ca atata vreme cat sticla este sigilata, bautura nu mai sufera transformari. Evident, o sticla inceputa si fara dop, sa spunem, sufera transformari legate de chimia/fizica de baza valabile pt orice distilat sau alcool. Whisky-ul, pastrat in conditii normale, are termen de valabilitate nelimitat.

OM: La ce sa se astepte cei care vin la festival?  Ce asteptari aveti voi de la festival?

DG: Ne-ar placea ca oamenii sa vina cu dorinta de a experimenta, de a incerca etichete noi si cu papilele pregatite pentru o experienta completa. Pe langa cele peste 100 de etichete de whisky vom avea ciocolata de la Paula Ana, cafea de la 146 I Love Coffee si mancare delicioasa de la Voila Bistrot. Pe langa partea aceasta care tine de gust, ii vom avea alaturi de noi pe cei de la Mr. Blade – Barber Shop si un colt  in care participantii, evident doar cei doritori, vor fi fotografiati cu un aparat de pe la 1850. In plus, pentru cei care vor sa afle mai multe despre whisky avem si o serie de sesiuni de mentoring cu brand ambassadori de renume. O sa fie bine.

Distribuie