• Share

Suntem in plin Undercloud si ne place

Suntem in plin Undercloud si ne place

Saptamana aceasta, cu tunete si fulgere, este perfecta pentru mers la teatru. Daca ai chef sa vezi lumea din perspective unice, imbracate in sentimente si emotii cum nu ai mai vazut, mergi la Undercloud– Festivalul International de Teatru Independent 2016 care a inceput luni si se desfasoara pana la finalul lunii august la Arcub - Hanul Gabroveni. Ca sa intelegem mai bine despre ce e vorba si sa nu te trimitem la eveniment fara sa ai toate informatiile la tine, am vorbit cu Chris Simion-Mercurian, regizor de meserie si presedintele festivalului.

 

Sursa foto: Undercloud.ro

 

Orasul Meu: Ce inseamna acest festival pentru Romania?

Chris Simion-Mercurian: Este singurul festival international de teatru independent si cel mai longeviv, anul acesta a ajuns la cea de a 9-a editie. Undercloud sustine, promoveaza si produce miscarea independenta de teatru din Romania si intr-un fel sau altul a sprijinit evolutia teatrului independent din Romania. Undercloud este un eveniment care a crescut firesc, organic de la an la an si care raspunde nevoilor culturale ale publicului de astazi.

O.M.: Ce aduce nou aceasta editie?

S.-M.: Este noua la propriu. Se intampla intr-un spatiu nou ( Arcub - Hanul Gabroveni), contine 41 de experiente - spectacole, spectacole lectura, workshopuri, conferinte, expozitii de arta plastica. Are un invitat de onoare, celebrul scriitor francez Pascal Bruckner care va avea Premiera Mondiala in Undercloud cu piesa CRACIUN LA PALAT intr-o distributie de exceptie: Razvan Vasilescu, Marian Ralea, George Ivascu, Dana Dogaru si Vlad Logigan, la care se adauga autorul. Invitatii speciali sunt dramaturgul Matei Visniec si regizorul Mihai Maniutiu. Expozitia unicat NEGATIA DADAISTA pusa la dispozitie de Galeria AraArt care ne va bucura din 22 pana in 31 august in foaierul mare al Hanului Gabroveni ( sunt expusi Marcel Iancu, Ion Tuculescu, Brauner si altii). Din cele 41 de spectacole, 12 sunt in concurs, 6 sunt din strainatate (Republica Moldova, Anglia, Rusia, Grecia, Franta si Israel) si restul sunt din tara in categoria invitati. Juriul Undercloud 2016 este format din regizorul Sanda Manu, directorul de scena Victor Ioan Frunza, actorul si directorul Teatrului Metropolis George Ivascu, actrita Dorina Chiriac si criticul de teatru Octavian Saiu.

 

Sursa foto: Undercloud.ro

 

O.M.: De ce sa vina oamenii care nu frecventeaza de obicei teatrul la eveniment?

S.-M.: Sa traiasca o experienta culturala unica, sa se updateze la ce e fresh in teatru, inovator, modern, nou, necesar.

O.M.: Care este evenimentul vedeta din festival?

S.-M.: Daca ma iau dupa reactia spectatorilor evident ca este Pascal Bruckner dar asta pentru ca el e foarte iubit de cititorii romani. Sunt multe spectacole vedeta, intrati pe program si veti gasi fiecare spectacol ca fiind vedeta.

 

Pascal Bruckner        Sursa foto: Wikipedia.com

 

O.M.: Care este feedback-ul pe care l-a primit festivalul pentru celelalte editii?

S.-M.: Cred ca raspunsul este numarul editiei. Faptul ca am ajuns la editia a 9-a inseamna ca ceea ce facem... facem bine. Castigam mult prin faptul ca nu facem selectia pe nepotisme, relatii personale sau alte parti - pris -uri. Ne asumam ceea ce ne place si promovam asta. Nu ne intereseaza sa ne placa toata lumea.

O.M.: Daca ar fi sa alegeti pentru dvs. ce e mai frumos din festival, ce ati spune?

S.-M.: Starea.

O.M.: Merita sa fie Bucurestiul pe harta teatrului international?

S.-M.: Cum sa nu merite. Evident ca merita.

 

 

O.M.: Cum credeti ca va evolua de acum inainte teatru in Romania?

S.-M.: Daca ma puneti sa compar cu ce se intampla in strainatate, suntem in urma rau, acolo se face teatru altfel, nu are legatura cu ce facem noi dar asta nu inseamna nimic. Pentru ca putem sa nu ne comparam. Si atunci... evoluam. De la an la an se deschid spatii noi, apar spectacole curajoase, artistii devin mai dezinhibati, mai lipstiti de prejudecati.

O.M.: Cam care este profilul unui iubitor de teatru?

S.-M.: Un om care iubeste oamenii.

Festivalul Undercloud este un eveniment care sustine candidatura Bucurestiului pentru Capitala Europeana 2021.

Distribuie